Intervenţia chirurgicală reprezintă unicul tratament în caz de opacifiere a lentilei naturale a ochiului. Rareori o urgenţă, operaţia de înlocuire a cristalinului redă vederea persoanei afectate pentru zeci de ani. În unele cazuri, poate fi nevoie de ochelari.
Frecventă după vârsta de 60 de ani, cataracta este un proces de degenerare a lentilei ochiului. Vederea înceţoşată, neclară sau dublă, perceperea dificilă a contururilor obiectelor, apariţia unor puncte negre în câmpul vizual, ca şi fotofobia (sensibilitatea la lumină solară sau artificială) pot semnala o cataractă. Opacifierea cristalinului poate fi observată şi cu ochiul liber, prin pupilă, care astfel capătă o culoare albicioasă.
Fumatul creşte riscul de boală
Principala vinovată de apariţia cataractei este vârsta, jumătate dintre persoanele de peste 60-65 de ani suferind de această afecţiune. Existenţa cazurilor de cataractă în familie, diabetul zaharat, bolile autoimune şi hipertensiunea arterială, dar şi fumatul cresc riscul de boală. Cataracta poate să apară şi la copii, prin traumatisme produse la nivelul ochiului, după cum există şi forma înnăscută a bolii. Ultimele două situaţii reprezintă urgenţe chirurgicale. În cazul formei senile, provocată de vârstă, operaţia se impune atunci când boala afectează activitatea de zi cu zi.
„Amânarea intervenţiei chirurgicale poate duce la o cataractă matură, ce exercită presiune în interiorul ochiului, ducând la complicaţii serioase, precum glaucomul", atrage atenţia medicul oftalmolog Cristian Moraru de la clinica Oculus.
Intervenţie de 7-10 minute
Operaţia de înlocuire a cristalinului se poate face oricărei persoane cu o stare de sănătate stabilă. Intervenţia durează câteva minute şi necesită doar anestezie locală, ce imobilizează globul ocular.
Pe ochiul menţinut deschis cu ajutorul unui dispozitiv şi tratat în prealabil