Cătălin Predoiu: „România are încă probleme de integritate, de corupţie în rândul demnitarilor”. Gyorgy Frunda: „Barroso nu poate să ne ceară mai mult decât face el însuşi”. Sursa: CODRIN PRISECARU
Noua Agenţie Naţională de Integritate (ANI) a ieşit ieri din parlament mai mult moartă decât vie. Pârghiile pentru confiscarea averii dobândite pe căi ilegale s-au evaporat, bijuteriile şi tablourile demnitarilor au fost trecute la secret, iar cei mai mulţi nici măcar nu vor mai putea fi verificaţi pentru averea dobândită în timpul mandatului. Motivul: parlamentarii au redus perioada în care inspectorii le pot scotoci prin declaraţii de la trei ani la numai un an de la plecarea din funcţie, victorie aplaudată în final de senatori cu entuziasm nedisimulat.
SUMARUL ARTICOLULUI Politicienii, solidari cu propriile averiHoria Georgescu: „Am văzut o dezbatere în interes personal”Horia Georgescu: „Am văzut o dezbatere în interes personal”
Secrete vor fi de acum şi averile candidaţilor, de la preşedinţie la consiliul comunal. Deşi şchioapă, legea a fost adoptată ieri în Senat cu o largă majoritate: 92 de voturi au fost pentru, doar unul împotrivă şi o abţinere. Ca să-şi justifice secretizarea părţilor esenţiale din avere, senatorii au făcut paradă în plen cu declaraţiile de avere ale şefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sau David Cameron, proaspătul premier britanic.
Candidaţii, săraci şi cinstiţi din oficiu
„Barroso nu poate să ne ceară mai mult decât face el însuşi”, s-a luptat UDMR-istul Gyorgy Frunda pentru simplificarea la maximum a declaraţiilor de avere, dându-le ca exemplu pe cele sumare ale preşedintelui CE.
„România are încă probleme de integritate, de corupţie în rândul demnitarilor. Când vom elimina acest flagel şi declaraţiile noastre de avere vor arăta ca ale domnului Barroso”, a replicat ministrul