Ritmul de aplicare a reformelor necesare pentru adoptarea monedei unice este prea lent, a constatat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. În 2015 ar trebui să trecem la euro, dar pentru asta sunt necesare măsuri de stabilitate structurală. Deocamdată, niciuna dintre aceste măsuri nu se aplică.
Raportul de Convergenţă al Comisiei Europene, publicat zilele trecute, arată că România nu îndeplineşte niciun criteriu de aderare la moneda unică europeană - stabilitatea preţurilor, responsabilitatea fiscală, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa dobânzilor pe termen lung. Nu le îndeplinim acum, dar nu vom fi pregătiţi nici în următorii patru ani pentru aderarea euro, arată Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
„Economia românească nu va fi pregătită să adere la zona euro până în 2015, dar orizontul de adoptare a euro nu trebuie modificat, pentru că România a reuşit să facă schimbări doar în contextul unor obiective mari", a afirmat Lucian Croitoru ieri, la Academia de Studii Economice. Oficialul BNR a insistat însă că acest obiectiv trebuie să rămână nemodificat, arătând că „în România lucrurile au funcţionat doar atunci când au fost stabilite mari ţinte", iar setarea obiectivului de aderare la zona euro poate fi un stimulent important pentru ca lucrurile să se schimbe.
Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că aderarea la zona euro cu o întârziere de un an sau doi este mai puţin importantă decât faptul că România trebuie să fie pregătită pentru a adopta euro. „Noi insistăm pe 2014-2015, pentru că acest obiectiv poate şi trebuie să fie catalizator pentru politici economice coerente, fără de care nu vom putea adera la euro", a afirmat Isărescu.
Fără acordul cu FMI, euro ar fi şase lei
Consilierul BNR Lucian Croitoru le-a mai spus ieri doctoranzilor ASE că în lipsa ajutorului de la FMI leul s-ar fi dep