Rezervaţia naturală Cuşma a ajuns în custodia pădurarului Dan Ţacăl, deşi pe numele acestuia există un dosar penal pentru defrişări ilegale.
Situl Cuşma, care se întinde pe circa 45.000 de hectare, ar fi trebuit să fie condus de o structură administrativă, la fel ca şi Parcul Naţional Munţii Rodnei, nu de alta, dar are pe suprafaţa lui nu mai puţin de şapte arii protejate. Ministerul Mediului şi Pădurilor l-a dat însă în custodie Ocolului Silvic Bistriţa Bârgăului condus de inginerul Dan Ţacăl.
Deţinătorul uneia dintre cele trei vile din zona de agrement Colibiţa, construite încă din anii '90 una lângă alta, a fostului şef al Direcţiei Silvice - Gheorghe Tat, a actualului şef - Gheorghe Ivan, şi a sa, inginerul Dan Ţacăl, are în custodie nu numai zona Colibiţa, ci şi Piatra Fântânele, cu tot cu sângerosul conte Dracula, dar şi o bună bucată din Dealul Negru, cu urşii lui, cei mai mari din Europa, pe care i-a împuşcat, în vremurile bune, înşuşi Nicolae Ceauşescu.
Surpriză pentru custode
Vestea că e noul «custode» al sitului Cuşma l-a cam luat prin suprindere pe Dan Ţacăl, care nu se aştepta să o primească.
«Da ? Ni l-au atribuit ? Foarte bine. L-am cerut noi, cei de la Bistriţa Bârgăului fiindcă era păcat să-l ia alţii. Noi avem toate pădurile în sit. Nu avem plan de management, dar avem timp un an să-l facem. Dacă nu ne descurcăm, renunţăm"», a spus şeful Ocolului Silvic Bistriţa Bârgăului care, în urmă cu cinci ani, a fost anchetat de Inspectoratul de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Cluj după ce peste 1.200 de copaci tineri din speciile stejar şi fag au fost tăiaţi fără nici o autorizaţie de pe 47 de hectare de pădure lăsată fără pază timp de doi ani. Pădurea respectivă se afla în administrarea Ocolului Silvic Bistriţa Bârgăului, iar ITRSV a aflat că, din pădurea respectivă, tăiau lemne anumite firme care aveau acordul şefului de ocol,