Procurorii federali şi autorităţile de reglementare din domeniul pieţei de capital din SUA (SEC) efectuează anchete preliminare la câteva firme importante de pe Wall Street, urmărind să afle dacă acestea şi-au înşelat investitorii, în special în tranzacţiile cu titluri ipotecare, anunţă WSJ, citând surse anonime. Potrivit WSJ, în vizorul autorităţilor americane au intrat băncile "JPMorgan Chase & Co.", "Citigroup" Inc., "Deutsche Bank" AG şi UBS AG, care ar fi primit citaţii pentru procese civile.
"Goldman Sachs Group" Inc. şi "Morgan Stanley" sunt, deja, investigate de autorităţile americane pe probleme similare, aminteşte WSJ.
Până în prezent, procurorii nu au emis citaţii pentru procese penale, în niciunul dintre cazurile analizate, potrivit WSJ.
Chris Cockerill, purtător de cuvânt al diviziei din Hong Kong al UBS, şi James Griffiths, purtător de cuvânt al "Citigroup", au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la informaţiile din WSJ. La fel reprezentantul "Deutsche Bank". Cei de la "JPMorgan" au afirmat că nu au fost contactaţi de procurorii federali şi nu ştiu să existe vreo anchetă penală în societate.
Purtătorii de cuvânt ai Biroului Procurorului General din Manhattan (SUA) şi ai SEC au refuzat să facă vreun comentariu.
Firmele de pe Wall Street sunt anchetate de procurori şi parlamentari, fiind suspectate că au vândut obligaţiuni de tip CDO (collateralized debt obligations) care aveau legătură cu ipotecile subprime care au generat criza creditelor.
În cazul "Goldman Sachs", banca contestă procesul intentat în acest sens de autoritatea pieţei americane de capital, care pretinde că firma i-a înşelat pe investitori cu privire la siguranţa pieţei ipotecare în 2007.
Totodată, cei de la "Morgan Stanley" au declarat că nu au fost contactaţi de procurori şi nu au făcut nimic ilegal în tranzacţiile lor. Miercuri, WSJ infor