Bruxelles-ul aruncă pe masă o idee controversată, cea a guvernării economice, pe care unele state membre o doresc, dar de care altele se tem. Bugetele statelor membre ar trebui de acum aprobate la Bruxelles, înainte ca ele să treacă de Parlamentele naţionale, o metodă de armonizare economică ce nu se traduce însă printr-un transfer de putere spre Bruxelles, transmite corespondentul RFI, Mihaela Gherghişan.
Bruxelles-ul aruncă pe masă o idee controversată, cea a guvernării economice, pe care unele state membre o doresc, dar de care altele se tem.
Bugetele statelor membre ar trebui de acum aprobate la Bruxelles, înainte ca ele să treacă de Parlamentele naţionale, o metodă de armonizare economică ce nu se traduce însă printr-un transfer de putere spre Bruxelles, transmite corespondentul RFI, Mihaela Gherghişan (audio).
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso a explicat că dimpotrivă, Parlamentele naţionale vor avea astfel mai multă informaţie şi vor lua decizii în deplină cunoştinţă de cauză, întrucât vor avea o viziune a economiei naţionale pusă în context european.
Franţa şi Germania, care au cerut deja această armonizare bugetară au primit propunerea cu puţină rezervă, deşi Franţa se teme de pierderea ponderei Parlamentului francez, Suedia însă şi-a anunţat reticenţa.
Propunerea Comisiei Europene, care de fapt vine pe fundalul crizei Greciei vorbeşte şi despre o înzestrare a Pactului de stabilitate al zonei euro cu posibilitatea unor sancţiuni pentru ţările care depăşesc limita admisă a deficitului public.
Şi tot din cauza Greciei, Comisia Europeană propune un mecanism de salvare a ţărilor aflate în dificultate, dar unul care să nu fie gândit ad-hoc, ci realizat pe termen lung.
Toate aceste propuneri ale Comisiei intră în dezbaterea miniştrilor de finanţe ai Uniunii Europene săptămâna viitoare, în data de 18 mai. Co