Mediul privat nu scapa de impozite in plus. Va plati taxa pe bonurile de masa acordate salariatilor si CAS pe drepturi de autor in ciuda promisiunii presedintelui Traian Basescu ca reforma publica nu se va face pe spinarea privatilor. Nu e rau ca se extinde baza de impozitare, spun analistii, ci ca masurile se iau neorganizat si adevarata evaziune scapa in continuare de sub control.
Impozitarea cu 16% a tichetelor de masa, introducerea CAS la venituri din drepturi de autor simultan cu reducerea cotei deductibile de la 40% la 25% sunt cateva dintre masurile pe care guvernantii sunt pregatiti sa le ia, in ciuda promisiunilor presedintelui Basescu ca mediul de afaceri va fi protejat de reforma publica. Cand a prezentat masurile de reducere a deficitului public, presedintele a specificat ca se va recurge la scaderi de cheltuieli, si nu la majorari de taxe.
Largirea bazei de impozitare propusa de guvernanti nu trebuie considerata ca supraimpovarare a mediului privat, ci o reintrare in normalitate, cred consultantii fiscali. Numai ca masurile sunt neorganizate, ceea ce prelungeste starea de agonie a sistemului fiscal, cred aceiasi specialisti.
Concret, ce reproseaza ei masurilor? Adriana Badiu, managing partner al companiei de consultanta 3B expert Audit, este de parere ca noile masuri au fost alese hazardat, fara o strategie anume.
"Cred ca s-a calculat pur si simplu ce venituri ar aduce impozitele la buget. Suma fiind probabil destul de mare, s-a ajuns la concluzia ca masurile sunt necesare", a declarat aceasta.
Lui Gabriel Biris, managing partner al firmei de avocatura si consultanta fiscala Biris, Goran si Asociatii, deciziile ii dovedesc inca o data ca in Romania nu exista o strategie fiscala. Un sistem fiscal bine structurat ar impozita toate veniturile realizate si nu doar cateva din cele care au scapat impozita