Cheltuielile statului din domeniul IT nu trebuie reduse, ci doar eficientizate, avand in vedere ca informatizarea societatii este o necesitate pentru a ajunge la standardele europene, sustin analisti si reprezentanti ai unor companii IT din Romania.
Una dintre metodele de eficientizare este imbunatatirea sistemului de licitatii publice, sustine Eugen Schwab-Chesaru, managing director pentru Europa Centrala si de Est al Pierre Audoin Consultants.
"Dincolo de pret sau de preferinte, important e ca solutia implementata si platita sa fie la standarde europene. De asemenea, este necesar ca solutia sa functioneze, deoarece se cheltuieste foarte mult pe programe care nu functioneaza. Unul dintre motivele pentru care solutiile ajung sa nu aiba finalitate este pentru ca oficialii nu sunt documentati, iar companiile care castiga licitatiile nu sunt specializate", a declarat Schwab-Chesaru pentru ZF.
Companiile fac lobby pe langa institutii sa-si vanda aplicatiile
De asemenea, sustine el, in momentul de fata, companiile care stiu sa faca o aplicatie fac lobby pe langa institutiile statului, pentru ca acestea sa ceara ceea ce ele produc. Dar lucrurile ar trebui sa stea invers: institutiile sa stie de ce au nevoie si sa mearga catre furnizori cu propriile cerinte, a mai spus el.
In contextul in care se discuta despre reducerea cheltuielilor cu personalul din sistemul public, argumenteaza Schwab-Chesaru, statul ar trebui sa investeasca in informatizarea si automatizarea aparatului administrativ, pentru a se ajunge la mai putini oameni si la un efort bugetar mai mic.
Videoconferinte in loc de deplasari guvernamentale
Guvernul s-a angajat in urma discutiilor cu Fondul Monetar International sa reduca salariile bugetarilor cu 25%. Ieri, premierul Emil Boc a cerut in timpul sedintei de guvern ca aceasta reducere sa se aplice si in cazul angajatil