Green Hours Jazz Fest este primul şi singurul festival internaţional al unui club din România. De ce?
Ne place să ne punem întrebări. Să căutăm răspunsuri. Şi să acţionăm în consecinţă. Ne-am întrebat, printre altele, ce am putea face în plus pentru noi şi pentru publicul nostru, faţă de stagiunea regulată şi neîntreruptă de concerte din Green Hours. Aşa a apărut, în 2008, primul festival internaţional de club, din ţară. Nu va rămîne însă mult timp şi singurul.
Spuneţi în comunicatul de presă: „Criza nu a fost generată în nici un caz de cultură“, însă cultura trage ponoasele. Voi cum aţi reuşit?
Cei de la care se trage criza aceasta se învîrt în alte cercuri decît cele culturale. Iar ponoasele le trag, în general, oamenii obişnuiţi. Aşa-numiţii oameni simpli. Cei pe care ne-simplii îi manipulează să creadă mai mult în ceea ce (le) produce (lor) profit, decît în ceea poate însemna beneficiu pentru oameni, în general. Munca noastră, a „comitetului organizator“ al GHIJFest a fost şi este îndreptată într-o direcţie care înseamnă plăcere şi bucurie pentru noi, precum şi dorinţa ca acestea să fie trăite şi împărtăşite cu cît mai mulţi dimprejur.
Nu vi se pare riscant să aduceţi muzicieni aşa mari într-un spaţiu atît de mic; dacă se revoltă cei care nu apucă bilet?
Sîntem conştienţi că festivalul nostru este concurat de alte numeroase manifestări de calitate (cultura „se scoate“, iată!). Dacă se va ajunge, chiar în aceste condiţii, ca spaţiul grădinii Green Hours să fie insuficient pentru public, e de fapt un cîştig pentru toată lumea. Asta înseamnă că atît noi, cît şi alţii vom avea de ce şi pentru cine să muncim să mărim numărul de evenimente de acest fel. Încercaţi să ne convingeţi că merită ceea ce facem. Năvăliţi!
Voicu Rădescu este manager al clubului Green Hours şi director executiv al GHIJFest (20 – 23 mai). Ma