Părinţii elevilor Colegiului „Andrei Şaguna" au decis în această seară să facă demersurile necesare şi legale pentru păstrarea caracterului laic al instituţiei de învăţământ. De asemenea, ei au votat pentru sprijinirea oricărei forme de administrare a colegiului care va permite accesarea de fonduri europene.
Întâlnirea din această seară a fost generată de viitoarea foarte probabilă retrocedare a imobilului în care funcţionează Colegiul „Andrei Şaguna" către Biserica „Sfântu Nicolae", respectiv Mitropolia Ardealului. Deşi transferul de proprietate nu s-a realizat încă, colegiului i-a fost deja solicitat de forul bisericesc să-i găzduiască şi pe cursanţii Seminarului Teologic.
Solicitarea nu a fost agreeată de părinţii elevilor şi profesorii colegiului, care apreciază că „Andrei Şaguna" trebuie să-şi păstreze tradiţia de peste un secol şi jumătate de unitate de învăţământ laică.
Mihai Pascu, preşedintele asociaţiei de părinţi „Ioan Popazu", a declarat că „vom încerca să-i mobilizăm pe toţi şaguniştii în demersul nostru de a păstra colegiul laic".
În jurul datei de 21 mai a.c. se aşteaptă decizia Comisiei guvernamentale de retrocedare, prin care, potrivit unor surse neoficiale, în mod aproape cert, clădirea colegiului va fi dată din proprietatea statului în cea a Bisericii Ortodoxe Române, cea pe „numele" căreia s-au obţinut aprobările de construcţie. Decizia s-a luat se pare fără a se ţine însă cont că terenul pe care este ridicat colegiul a fost donat comunităţii de un negustor braşovean, iar cea mai mare parte a fondurilor necesare realizării construcţiei au fost donate de negustorii braşoveni cu această destinaţie precisă.
Aşteptăm să vă spuneţi punctul de vedere în legătură cu această retrocedare pe adresa de e-mail brasov@adevarul.ro sau în secţiunea de comentarii a articolului.
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, cl