Finantele vor sa aduca mai multi bani la buget prin generalizarea cotei unice de 16% la nivelul tuturor veniturilor persoanelor fizice.
Ministrul finantelor Sebastian Vladescu isi doreste ca toate categoriile de venituri ale persoanelor fizice - inclusiv din dobanzi, tranzactii bursiere sau tichete de masa - sa fie taxate cu cota de 16%.
Presedintele Basescu a anuntat un plan dur de masuri de reducere a cheltuielilor bugetare prin taieri de salarii si introducerea altor impozite pentru a evita ca Romania sa ajunga in situatia Greciei.
"Sper sa fie generalizata cota de 16%", a spus Vladescu, raspunzand unei intrebari a jurnalistilor. El a fost ieri la Parlament pentru a fi audiat de Biroul Permanent al Senatului, insa din cauza votului in plen la "legea ANI", audierea privind angajamentele fata de FMI a fost amanata.
Anul trecut, profiturile realizate din investitiile bursiere si din plasamentele in fondurile mutuale nu au fost impozitate, in urma unei masuri luate de Guvernul Tariceanu de sustinere a pietei de capital in contextul pierderilor masive cauzate de criza financiara.
Impozitul pe castigurile bursiere a fost introdus in anul 2006, cand tot Vladescu era ministru al finantelor.
De asemenea, persoanele fizice au fost scutite, din 2009, de plata impozitului pe castigurile din dobanzi pentru depozitele la termen.
Pana anul trecut Codul fiscal stabilea ca sunt neimpozabile veniturile din dobanzi la depozitele la vedere si conturi curente. In aceste conditii, populatia a preferat sa plaseze disponibilitatile in conturi de economii, fiind atrasa de faptul ca dobanda la aceste produse, desi ceva mai mica decat in cazul depozitelor la termen, nu a fost impozitata cu 16%. (Vezi pagina 5)
Nu este prima data cand ministrul finantelor se declara adeptul largirii bazei de impozitare prin eliminarea exceptiilor de la imp