Bugetele ţărilor indisciplinate ar putea fi supravegheate strict de autorităţile europene pentru a evita repetarea scenariului grec. Înainte de a ajunge în parlamentele naţionale, propunerile bugetare ar urma să fie luate la puricat de către Comisia Europeană şi Consiliul Miniştrilor de Finanţe.
Propunerea preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, de înfiinţare a unui mecanism de evaluare a bugetelor naţionale a tulburat şi mai mult apele în UE, deja divizată şi măcinată din cauza măsurilor ce trebuie luate pentru a ieşi cu bine la liman din criza economică şi financiară. Soluţia Comisiei, anunţată miercuri, mai are un singur hop de trecut: acordul liderilor europeni la summitul de vară din iunie.
Înainte de a fi aprobate de parlamentele naţionale, proiectele de buget ar urma să fie examinate de CE şi de Consiliul Miniştrilor de Finanţe (ECOFIN) pentru a evita „măsluiri" ale cifrelor reale, aşa cum s-a întâmplat mulţi ani în cazul Greciei, şi nu numai. „Să fim clari. Nu putem avea o uniune monetară, fără o uniune economică. Statele membre trebuie să aibă curajul să spună dacă vor sau nu o uniune economică. Dacă nu, mai bine să uităm complet şi uniunea monetară", a declarat răspicat Jose Manuel Barroso.
Portughezul s-a grăbit să liniştească spiritele, precizând că nu este vorba de o încălcare a suveranităţii naţionale, ci dimpotrivă. Mecanismul le va permite legislativelor naţionale să aibă mai multe informaţii asupra bugetelor pe care le aprobă. Sistemul de supervizare va fi aplicat tuturor ţărilor membre ale UE, dar controlul va fi mult mai strict pentru statele din zona euro, astfel încât acestea să respecte prevederile Pactului de Stabilitate şi Creştere.
Deficitul bugetar de 3% din PIB şi un nivel al datoriei publice de până la 60% din PIB sunt două dintre condiţiile Pactului pe care mai multe ţări nu au reuşit să le îndeplinea