In ultimii ani, actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Azomures Targu-Mures (AZO) au evoluat mai mult in contrast cu indicii Bursei de la Bucuresti. Care sunt factorii care au dus in ultimii ani actiunile Azomures intr-o directie diferita de cea a pietei?
Corelatia dintre evolutia actiunilor Azomures si cea a indicelui general al pietei BET-C de la finele anului 2006 si pana in prezent este una negativa, de 9,2%, ceea ce inseamna ca titlurile companiei evolueaza mai degraba in sens opus evolutiei in ansamblu a Bursei.
Explicatia este data de faptul ca producatorul de ingrasaminte chimice a inregistrat frecvent diferente semnificative de profit de la un trimestru la altul, care au determinat miscari speculative ale pretului actiunilor mult mai ample decat cele din piata.
Spre exemplu, Azomures a raportat recent un castig net pe primele trei luni din 2010 de 22,6 mil. lei (5,6 mil. euro), rezultat care intrece de peste doua ori profitul obtinut de companie pe tot anul precedent, care s-a cifrat la numai 9,5 mil. lei (2,2 mil. euro) si de 11 ori castigul din perioada similara a anului 2009.
Ca urmare a avansului semnificativ a profitului din primul trimestru, investitorii au luat cu asalt ieri titlurile Azomures, acestea sarind pe parcursul sedintei cu 8,2% si atingand noi niveluri maxime pentru acest an. De cealalta parte, Bursa de la Bucuresti s-a plasat in ultima luna de zile pe o tendinta descedenta, pe parcursul careia indicele BET-C a coborat cu circa 14%.
Au fost situatii insa, ca in 2008, cand compania a trecut de la un profit net de 196 mil. lei dupa primele noua luni la un rezultat de 50 mil. lei la finele anului. Rezultatul a fost afectat atunci de un provizion de 22 mil. euro destinat ecologizarii unui iaz, de scaderea valorii stocurilor de produse ca urmare a reevaluarii acestora la final de an, cat si de intreruperea