Romania are nevoie de masuri suplimentare de ajustare fiscala pentru a atinge tinta de reducere a deficitului public la 3% din PIB pana in 2012, in timp ce inflatia ramane ridicata iar modificarile din legislatia privind activitatea BNR cerute inca de anul trecut nu au fost realizate, noteaza Comisia Europeana in "Raportul de convergenta" pe 2010.
Din cele cinci criterii nominale cerute pentru convergenta la zona euro - referitoare la nivelul deficitului bugetar, al datoriei publice, inflatiei, dobanzilor pe termen lung si stabilitatii cursului - Romania indeplineste unul singur. Datoria publica era de 23,7% din Produsul Intern Brut la sfarsitul anului trecut, fata de un plafon acceptat de 60%. Cursul de schimb nu este inca urmarit, Romania neparticipand la mecanismul ratelor de schimb (ERM II), care cere ca fluctuatiile cursului sa nu depaseasca plus/minus 15% fata de o valoare centrala pe o perioada de cel putin doi ani inainte de trecerea la euro. Comisia noteaza ca in ultimii doi ani leul s-a depreciat cu 12,9%.
Deficitul bugetar este asteptat sa ajunga la 8% anul acesta, fata de tinta asumata de Parlament de 6,3%, ramanand astfel departe de plafonul cerut de 3%. Comisia noteaza ca masuri suplimentare de consolidare fiscala sunt necesare pentru atingerea tintei de 3% pana in 2012.
Raportul critica nerealizarea modificarilor cerute inca de anul trecut in statutul BNR, astfel ca reia observatiile si anul acesta si noteaza ca exista incompatibilitati cu reglementarile Bancii Centrale Europene.
Observatiile vizeaza reglementari privind independenta BNR, in conditiile in care exista inca prevederi care cer bancii sa se consulte cu Ministerul Finantelor pe anumite teme, ceea ce ii ingradeste independenta.
Criticile CE:
Romania are nevoie de masuri suplimentare de ajustare fiscala pentru a atinge tinta de reducere a deficitului public