Au oamenii dreptate să protesteze? Da, au. Și nu pentru a-i schimba pe unii de la guvernare cu alții. Nu ar ajuta la nimic în condițiile de față. Ci pur și simplu pentru a arăta că există, că nu se poate face cu ei orice.
Protestele din aceste zile își au rădăcinile greșelile grave ale președintelui.
În primul rând, președintele a vorbit alături de realitate. Din neștiință sau cu intenție, acum nici că mai contează. Cert este că oamenii au dreptate să se simtă trași pe sfoară. De luni de zile, președintele a tot susținut public că economia își revine și că guvernul condus de Emil Boc își face treaba. Și, deodată, pe nepregătite, vine la televizor și ne anunță că situația e disperată, că România este în pericol să se ”grecizeze”, că salariile și pensiile trebuie amputate. Totul, fără vreo explicație pentru declarațiile superoptimiste de mai înainte. Știa, oare, președintele, că guvernul a încercat să păcălească Fondul Monetar Internațional?
Dacă da, de ce nu a spus-o la timpul potrivit și de ce nu a pregătit populația pentru ce avea să urmeze? Dacă a aflat de-abia săptămâna trecută, de ce continuă să-l mai susțină pe Emil Boc?
Apoi, președintele a greșit fiindcă și-a asumat și rolul de prim ministru. Nu este un dictator de-adevăratelea, dar adesea se comportă ca și cum ar fi. Uneori, asta îi aduce popularilate și avem toate motivele să credem că el o știe – mulți români tânjesc după un tătic al poporului. Dar și riscurile sunt enorme. Președintele nu mai are acum cu cine să împartă răspunderea.
În sfârșit, președintele și-a ales greșit tonul. A supus oprobiului public salariații de la stat și pensionarii, i-a demascat drept paraziți și poveri pe umerii celor ce muncesc. Este adevărat că guvernele care s-au succedat de 20 de ani – din multe a făcut parte și Traian Băsescu! – au comis greșeli colosale, dar nu pension