Exista vreun proces in Romania care sa se fi desfasurat intr-un ritm mai lent decat listarea la Bursa de Valori Bucuresti (“BVB”) a Fondului Proprietatea (“Fondul”)? - se intreaba publicatia The Romanian Digest.
Caracterizat prin indolenta, presarat cu o inexplicabila si intolerabila indiferenta, procesul de restituire fata de victimele fostului regim comunist roman lancezeste fara rost de ani intregi, prin guverne succesive. Despagubirea victimelor regimului comunist se face, in cazul in care restituirea in natura nu mai este posibila, prin actiuni la Fondul Proprietatea – ale carui active sunt reprezentate de companii dintre cele mai bune si mai performante din Romania. Procesul de despagubire efectiva, prin listarea Fondului pe BVB, dureaza deja de cinci ani, in conditiile in care tot mai multe victime ale regimului comunist, ca urmare a varstei inaintate, nu mai reusesc sa obtina despagubiri in timpul vietii. Sub presiunea crescanda din partea UE si, mai important chiar, din partea Statelor Unite, in sfarsit putem observa un progres in procesul de listare a Fondului. De la publicarea ultimului nostru articol pe aceasta tema in arhiva Romanian Digest™ din iunie 2009, si anume articolul: http://www.hr.ro/digest/200906/digest.htm (“Ce se mai intampla cu Fondul Proprietatea?”), a fost finalizat contractul ce urma a fi incheiat cu Franklin Templeton, in calitatea sa de societate de administrare a Fondului, si a fost initiata procedura de inregistrare a Fondului la Comisia Nationala de Valori Mobiliare (“CNVM”).
Insa au trecut luni intregi fara ca amendamentele la Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 81/2007 (“OUG 81/2007“), esentiale pentru listarea Fondului Proprietatea pe bursa, sa fie aprobate. Propunerile de modificare a ordonantei se afla pe agenda guvernului, la initiativa Ministerului de Finante, de cateva luni, insa, fara vreo explicat