Până să ajungă la medic, mulţi dintre bolnavi apelează la terapii alternative precum frunze de varză, coji de cartofi, infuzii şi creme periculoase.
Cei mai mulţi pacienţi refuză să apeleze din start la un tratament „cla-sic" când se îmbolnăvesc şi preferă să se trateze cu ceaiuri, creme sau „pastile-minune", ceea ce face ca boala să li se agraveze şi să-şi pună în pericol viaţa. Medicii explică fenomenul prin teama bolnavilor de a merge la spital, dar şi prin lipsa de informare. „Din păcate, universităţile şi spitalele nu au site-uri pentru informarea corectă a pacienţilor", spune Petre Brătilă, medic ginecolog la spitalul Euroclinic din Bucureşti.
Teama de chimioterapie
Unii dintre clienţii „vindecătorilor-minune" sunt femeile care suferă de cancer la sân sau uterin. „Am întâlnit foarte multe cazuri de cancer de sân în forme foarte grave ca explozia sânului sau sângerări la femei care s-au bazat pe tratamente naturiste, cărora vracii le explică, pe măsură ce boala se agravează, că aşa se elimină cancerul din organism. Am văzut, de asemenea, fibroame cât o sarcină de şase luni tratate cu ceaiuri, în timp ce femeilor li se spunea că fibromul a scăzut cu un centimetru. Nu rare sunt şi cazurile de femei cu anemie severă care au ajuns să facă transfuzie pentru că fibroamele sângerau. Lor li se spunea că aşa se elimină fibromul", afirmă Petru Brătilă. Acesta mai spune că cele mai multe paciente ajung în această situaţie pentru că se tem să facă chimioterapie.
Medicamente pentru ficat de la plafar
Nici bolnavii hepatici nu stau de-parte de tratamentele naturale. „Toţi bolnavii fac trata-men-te naturale până vin la spital. Iau hepatoprotectoare de la plafar şi ţin un regim alimen-tar sever, metode care nu-i feresc însă de complicaţii dacă au o infecţie virală. Nici măcar nu ştim unde sunt cultivate plantele din care s-au preparat «tratamentele» re