După ce guvernul va reduce fondul de salarii, şefii vor alege între concedieri şi scăderi. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
Directorii companiilor de stat îşi fac deja socotelile ca să pună în aplicare deciziile guvernului, după ce Emil Boc a anunţat reducerea cu 25% a fondului de salarii. Unii vor pleca, iar alţii vor rămâne cu salariile ciuntite. Oficial, toată lumea aşteaptă verdictul, dar în spatele uşilor închise se lucrează cu spor.
Zeci de angajaţi s-au bucurat, ani buni, de salarii la care mulţi nici nu îndrăznesc să spere. În timp ce o ordonanţă de guvern a lui Boc limita salariul unui director la nivelul celui al unui secretar de stat, respectiv 4.600 lei, adjuncţii primeau beneficii mult mai mari - cinci dintre companiile aflate sub autoritatea unor ministere au salarii medii cu mult peste limita impusă de guvern. Şefii depăşeau „handicapul” prin contractele de mandat, care le ofereau beneficii conform performanţelor.
Disponibilizări şi noi angajări
În fruntea listei se află companiile şi regiile din aviaţie, un domeniu din care cu greu s-ar putea da afară. „În această zonă există lipsă de personal, dar sunt şi activităţi în care oamenii şi-au pierdut obiectul muncii”, spune Cătălin Radu, şeful Direcţiei de Aviaţie Civilă din Ministerul Transporturilor.
Cel mai bine remuneraţi sunt salariaţii de la Administraţia Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa). În medie, câştigurile lunare de aici ajung la 13.721 de lei. „Acum aşteptăm deciziile şi, când vor veni, ne vom conforma. Pot să vă spun că noi nu luăm bani de la stat, ci din taxele plătite de companiile aeriene pentru servicii”, a precizat Bogdan Donciu, directorul Romatsa.
În defensivă sunt şi şefii unor companii din sectorul energetic - aşteaptă normele de aplicare a deciziilor, pentru a găsi soluţii. Tăierile salarile îi vor taxa şi pe CFR-işti,