Şeful Remizei de Exploatare Marfă Piatra Olt şi inginerul responsabil cu mediul de la aceeaşi unitate au fost puşi sub acuzare pentru poluare cu produse petroliere.
Ancheta în acest dosar a debutat la sfârşitul lunii martie, când o echipă complexă, formată din ofiţeri ai Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova, comisari ai Gărzii de Mediu din judeţul Olt, împreună cu specialişti ai Laboratorului de Calitate a Apei Slatina, a descins la Depoul de Locomotive din Piatra Olt, pentru a constata cât de gravă este poluarea produsă de această unitate. Echipa venită în inspecţie a constatat că sistemul de decantare şi epurare a apelor uzate nu mai funcţiona de mult la parametri. În mod normal, deşeurile petroliere provenite din depou - motorină şi uleiuri scurse de la locomotivele diesel ori de la spălarea motoarelor şi componentelor acestora - trebuia să rămână în cele trei bazine de decantare, astfel că apa care ieşea din ele să nu fie mai poluată decât orice altă apă menajeră, putând fi deversată fără probleme în pârâul Oltişor, prin Valea Jirău. Totuşi, sistemul de decantare nu mai funcţiona de mult, astfel că apa reziduală era deversată fără să fie curăţată de deşeuri. Aşa se face că, pe Valea Jirău, de o parte şi de alta a albiei ce duce către Oltişor, pe o lăţime de doi-cinci metri, solul şi vegetaţia erau acoperite de depunerile petroliere provenite din depou. Reprezentanţii Laboratorului de Calitate a Apei au luat probe pentru a stabili gradul de poluare.
Concentraţia maximă, depăşită de peste patru ori
„Analizele au evidenţiat în apa deversată o concentraţie de produse petroliere de 21,924 mg/l, în condiţiile în care limita maximă legală admisă de legislaţia în vigoare este de 5 mg/l. În baza acestor rezultate, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de şeful unităţii şi inginerul responsabil cu protecţia mediului“, a preciza