Mediul economic din România nu este prieteneos, iar industria energetică este una "sănătoasă", dar autorităţile trebuie să aibă grijă să nu o aducă în situaţia CFR, a declarat, joi, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjk, la un seminar pe teme energetice. "Mi-e teamă să nu aducem industria asta (energetică - n.r.), care e foarte sănătoasă, în situaţia CFR. (...) Este nevoie de investiţii, care nu pot fi făcute decât în parteneriate public-private, dar are
Mediul economic din România nu este prieteneos, iar industria energetică este una "sănătoasă", dar autorităţile trebuie să aibă grijă să nu o aducă în situaţia CFR, a declarat, joi, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjk, la un seminar pe teme energetice.
"Mi-e teamă să nu aducem industria asta (energetică - n.r.), care e foarte sănătoasă, în situaţia CFR. (...) Este nevoie de investiţii, care nu pot fi făcute decât în parteneriate public-private, dar are România un mediu economic prietenos? Nu, şi asta trebuie schimbat", a afirmat Hajdinjak.
Se va diminua competiţia
El a adăugat că puţine state au avantajele energetice ale României, care are multe surse de energie, însă competitivitatea pieţei nu este cea dorită şi ar putea fi diminuată prin măsurile pe care autorităţile le adoptă.
"Piaţa e într-o situaţie dificilă. Prin crearea celor două societăţi energetice (Electra şi Hidroenergetica - n.r.), ne este teamă că se va diminua competiţia şi este un pas înapoi. Cine va investi în producţia de energie dacă nu există competiţie?", a continuat Hajdinjak.
Una dintre principalele nemulţumiri ale E.ON este politica Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care nu îşi respectă propria metodologie, iar din această cauză E.ON vinde gazele sub costuri şi este pus în situaţia de a reduce investiţiile în România.
România a supravieţuit d