Ministrul finantelor publice Sebastian Vladescu a declarat ca isi doreste ca toate categoriile de venituri ale persoanelor fizice - inclusiv din dobanzi si tranzactii bursiere sau tichete de masa - sa fie taxate cu cota de 16%. Investitorii si analistii sustin ca impactul acestei masuri va fi resimtit prin cresterea speculatiilor si a volatilitatii pe Bursa.
Aplicarea unui impozit de 16% pentru castigurile din investitiile bursiere, indiferent de perioada de detinere, nu s-a concretizat pana in prezent intr-un proiect legislativ, fiind vorba despre o declaratie facuta de ministrul finantelor care, printre altele, a anuntat ca impozitarea va fi aplicata de la 1 iunie sau, cel tarziu, de la 1 iulie 2010. Daca masura anuntata ieri va fi inclusa in Codul fiscal, circa 95.000 de investitori de pe Bursa, alaturi de alte peste 180.000 de persoane care investesc in fonduri mutuale nu vor mai beneficia de impozitul redus de 1% daca durata investitiei este mai mare de un an, ci vor trebui sa contribuie la bugetul de stat cu 16% din castigurile bursiere indiferent de momentul in care au cumparat actiunile sau unitatile de fond. In prezent, daca castigul bursier a fost obtinut in urma unei investitii mai mici de un an, valoarea impozitului este de 16%.
Investitorii nu cred ca investitiile lor pot salva bugetul statului
Posibila extindere a cotei unice a starnit reactii contradictorii in randul investitorilor si analistilor contactati de ZF, insa aproape toti au fost de acord ca surplusul adus la bugetul de stat va fi nesemnificativ, mult sub veniturile colectate din aplicarea impozitului asupra dobanzilor depozitelor bancare. Cea mai mare parte a investitorilor pe Bursa au un portofoliu mai mic de 11.000 de euro, iar valoarea totala a portofoliilor bursiere era de circa 3 mld. euro la finele anului trecut, in timp ce valoarea totala a investitiilor in