Mulţi români primesc arenda în produse agricole. Acestea trebuie declarate la Fisc până pe 17 mai, cu echivalentul în lei, afişat pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Petru B., din comuna Ticvaniu Mare, judeţul Caraş Severin, a dat în arendă, anul trecut, câteva hectare de teren agricol. În contul arendei a primit 450 kg de grâu pe care nu ştie dacă trebuie să le declare la Fisc şi cum să completeze declaraţia.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), „contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor, respectiv din închirieri sau din arendarea terenurilor, au obligaţia depunerii Declaraţiei privind veniturile realizate - formular 200”. Pentru veniturile de acest gen obţinute în 2009, declaraţia trebuie depusă la administraţia financiară de care aparţine cetăţeanul până luni, 17 mai.
Anul viitor, contribuabilii vor avea mai mult timp la dispoziţie pentru a-şi depune declaraţiile. „Veniturile obţinute din arendarea terenurilor în anul 2010 fac obiectul Declaraţiei de impunere, care se va depune până pe 25 mai 2011”, precizează funcţionarii Fiscului.
Preţurile produselor agricole, pe site-ul ANAF
Aceştia precizează totodată că în declaraţii trebuie trecut venitul în lei, „indiferent dacă acesta este obţinut în bani şi/sau în natură”. Cum calculează Petru B. suma pe care o va înscrie în declaraţia de venit? Evaluarea în lei a arendei exprimate în natură se face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene şi ale Consiliului General al Capitalei, în urma propunerilor direcţiilor Ministerului Agriculturii.
Hotărârile se emit înainte de începerea anului fiscal şi se transmit direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, după care sunt comunicat