Germania, cea mai mare economie europeana (2.495 mld. euro), a surprins economistii avansand in mod neasteptat, pe fondul cresterii exporturilor si a volumului investitiilor realizate de companii, care au echilibrat balanta, dupa o iarna geroasa, scrie Bloomberg.
Si economia Frantei (1.950 mld. euro) a crescut in primele trei luni ale acestui an comparativ cu cele trei luni anterioare, pentru al patrulea trimestru consecutiv.
Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut in perioada ianuarie - martie cu 0,2% comparativ cu ultimele trei luni din 2009, cand avansul revizuit a fost tot de 0,2%, potrivit Biroului National de Statistica din Wiesbaden.
Economistii estimasera o stagnare. Prin contrast, in cazul Frantei performantele economice au fost sub asteptari. PIB-ul celei de-a doua economii europene ca marime a crescut cu 0,1% in primul trimestru, dupa o expansiune de 0,5% in trimestrul patru al anului trecut, conform institutului Insee din Paris. Cresterea an la an a fost de 1,7% in cazul Germaniei si de 1,2% in cazul Frantei.
Dupa ce cea mai grea iarna din ultimii 14 ani a suspendat activitatea sectorului de constructii, ultimele rapoarte sugereaza ca motoarele economiei germane s-au pus in miscare din nou cand santierele de constructii s-au redeschis, odata cu venirea primaverii. Germania sta bine si la capitolul datorie, in conditiile in care mai multe tari din zona euro sunt macinate de aceasta problema.
Exporturile salveaza economiile vestice
In conditiile in care euro a inceput sa piarda teren in fata dolarului american incepand cu luna noiembrie a anului trecut, exporturile tarii care pana nu demult purta titlul de cel mai mare exportator al lumii au devenit mai competitive in afara granitelor zonei euro. Vanzarile in strainatate au crescut cu 10,7% in luna martie, cel mai puternic avans al ultimilor 18 ani.
"Cresterea est