Ministerul Sănătăţii renunţă la criteriul selecţiei după vârstă la cei care au nevoie de operaţii în afara ţării, însă alte prevederi discriminatorii rămân. Sursa: CODRIN PRISECARU
Într-un proiect aflat în dezbatere publică, Ministerul Sănătăţii (MS) propune modificarea ordinului în baza căruia românii pot beneficia de tratament în afara ţării.
Criteriul selecţiei după vârstă a celor care primesc tratament este eliminat, însă alte prevederi discriminatorii rămân în vigoare, cum ar fi „beneficiul tratamentului estimat pentru societate” sau costul tratamentului.
Reamintim că EVZ a avut o campanie în care a cerut schimbarea criteriilor discriminatorii şi a iniţiat o petiţie pentru asta, depusă la guvern şi Consiliul pentru Combaterea Discriminării.
„Se revizuieşte, dar nu se schimbă nimic”
„Am eliminat unul dintre criteriile după care comisia ministerului aprobă solicitările pacienţilor în condiţiile depăşirii fondurilor. E vorba de vârsta pacientului, criteriu discriminatoriu, din punctul meu de vedere în calitate de jurist”, a declarat ministrul sănătăţii, Cseke Attila.
De asemenea, în noul proiect de ordin au fost nominalizaţi membrii supleanţi pentru comisia care aprobă dosarele, astfel încât, atunci când un membru al comisiei e indisponibil, circuitul dosarelor să nu se mai blocheze.
Modificările propuse sunt văzute ca insuficiente de reprezentanţii ONG-urilor care luptă pentru drepturile acestor bolnavi. „S-a eliminat criteriul vârstei pacientului, dar a rămas un criteriu la fel de discriminatoriu, şi anume estimarea beneficiului pentru societate al tratamentului, cu următoarele punctaje: reintegrare socială şi reinserţie pro fesională totală, 10 puncte; reintegrare socială şi reinserţie profesională parţială, 5 puncte; fără reintegrare şi reinserţie, 0 puncte. E ca în Caragiale: să