Consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru a afirmat joi, în cadrul unei întâlniri cu doctoranzii Academiei de Studii Economice, că în lipsa ajutorului de la FMI leul s-ar fi depreciat puternic, iar cursul de schimb ar fi ajuns la 6 lei/euro. El a ţinut să precizeze că nivelul de 6 lei/euro nu este o estimare de suprafaţă, ci rezultatul unor calcule riguroase. În nacest context, Croitoru a adăugat că deşi partidele aflate anul trecut la guvernare, PSD şi PDL, nu au reuşit s
Consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru a afirmat joi, în cadrul unei întâlniri cu doctoranzii Academiei de Studii Economice, că în lipsa ajutorului de la FMI leul s-ar fi depreciat puternic, iar cursul de schimb ar fi ajuns la 6 lei/euro.
El a ţinut să precizeze că nivelul de 6 lei/euro nu este o estimare de suprafaţă, ci rezultatul unor calcule riguroase.
În nacest context, Croitoru a adăugat că deşi partidele aflate anul trecut la guvernare, PSD şi PDL, nu au reuşit să se înţeleagă, "singurul lucru bun" a fost că ambele formaţiuni politice şi-au dat seama că România are nevoie de ajutorul de la FMI.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna martie că efectele unui program serios cum este cel cu FMI s-au făcut simţite în economie, iar unul dintre exemple este modificarea perspectivei de curs, pe care analiştii îl vedeau în decembrie la 4,6 lei/euro, iar după primele trei luni din 2010 banca centrală era îngrijorată ca leul să nu se aprecieze prea mult.
Potrivit cursurilor de schimb medii publicate de Banca Naţională a României, leul s-a depreciat anul trecut cu 15,05% faţă de euro, de la un nivel de 3,6827 lei/euro în 2008 la 4,2373 lei/euro.
SURSA: Mediafax