Sub pompoasa expresie guvernanta economica intarita la nivel european, Comisia a reusit sa prezinte miercuri propunerea de a supraveghea alcatuirea bugetelor statelor membre. Este o reducere clara a suveranitatii, insa este o idee care se cocea inca de anul trecut in mediul european, chiar inainte de criza din Grecia. Ea insa a oferit argumentul perfect in sustinerea puterii Bruxelles-ului asupra organizarii finantelor statelor membre, in sustinerea unei supravegheri fiscale, macro-financiare si privind reformele structurale. Comisia isi demonstreaza mana de fier ascunsa in manusa de catifea.
Comisia Europeana a lansat miercuri propunerile pentru o guvernanta economica europeana accentuata. Atat Barroso, cat si Rehn au aratat ca atunci cand s-a creat uniunea economica si monetara - EMU (economic and monetary union) - s-a pus mai mult accent pe M=monetary si mai putin pe E=economic. Asa ca acum este cazul, si in contextul crizei din Grecia, sa existe o coordonare mai buna intre statele membre si intre Bruxelles si statele membre pe chestiuni economice. Masurile propuse ar diminua din suveranitatea statelor membre, iar reactiile sunt sigura ca vor aparea in UE. Unii vor fi suparati, altii considera, dimpotriva, ca atata vreme cat cei de la guvernare in statele membre se vor sti analizati si supravegheati de omologi din alte state ale UE - acele peer reviews (evaluari colegiale, desi am observat ca se foloseste termenul in limba engleza) - vor fi mai responsabili, nu vor mai putea ascunde problemele, asa cum a facut-o Grecia in trecut, si atunci cand apar dezechilibre ele vor putea fi sesizate si corectate inainte sa se agraveze.
Comunicarea merita citita, in mod cert va exista o negociere pe ea atat in Consiliu, cat si in Parlamentul European. Vorbind insa miercuri cu un reprezentant al comisiei ECON din Parlamentul European, acesta spunea ca dori