A învăţat singur să realizeze obiecte artizanale folosind materiale adunate chiar de el din natură. Peisaje, clădiri sau chiar chipuri de oameni stilizate se regăsesc reproduse în tablourile sale fără acuarelă sau uleiuri ci doar cu ajutorul unor paie presate şi aranjate după metode pe care le ţine secrete.
„Sunt abilităţi dobândite în timpul liceului. A fost ceva pricepere şi îndrmare din partea profesorilor de arte palstice. O contribuţie a avut şi profesia mea de învăţător. Trebuia să lucrăm cu copiii şi să-i învăţăm, să le formăm deprinderi”, povesteşte Petrică Bratosin. Acum este învăţător la Şcoala de Surzi din Buzău, şcoală unde a descoperit că elevii cu probleme de auz au înclinaţii către astfel de activităţi practice mai mult decât alţii Şi-am propus şi a realizat un cerc „Mâini iscusite” . ”E ca o lege a compensaţiei. Copiii sunt mai îndemânatici, privesc totul cu multă atenţie şi seriozitate, lucrează cu minuţiozitate” spune Petrică Bratosin.
Lucrează cu copii surzi
Înainte de a lucra cu copiii surzi mai făcea acasă, pentru el câte un tablou din paie. Era doar un hobby ce îl ajuta să elibereze energia negativă, şi ca o relaxare. "Adunam conuri de brad, şi alte structuri din natură. Am realizat pentrut prima dată un tablou, o imagine simplă un vas cu flori. Am constatat efectul realizat prin contrastul paiului de orz de grîu de orez sau ovăz cu fundalul din pânză de o nuanţă închisă” îşi aminteşte Petrică Bratosin. De aproape 10 ani realizează imagini artistice în diferite forme: flori, chipuri de om stilizate, clădiri emblematice , animale încadrate în peisaje din natură.
Păstrează secretul meşteşugului
Îşi face singur rost de materiale. Adună paie din lanuri de cereale după care le leagă în mănunchi şi le pune la uscat la uscat.” Se curăţă de funzele usacte, se aleg porţiunile dintre noduri se selecţio