Decizia autoritatilor de a nu creste povara fiscala pentru agentii economici ofera sectorului privat ragazul de a se redresa dupa o perioada economica dificila, apreciaza reprezentantii Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania). Dincolo de presiunea asupra mediului privat, eventuale cresteri ale taxelor ar trimite un puternic semnal negativ investitorilor si ar avea ca rezultat reducerea semnificativa a atractivitatii economice a Romaniei, atat la nivel regional, cat si european.
"Trebuie evitate masuri care ar anula avantaje competitive unice pentru Romania, cum ar fi specialistii de inalta pregatire tehnica, care in conditiile unor stimulente fiscale au atras investitii straine majore in tara noastra. O alta masura urgenta este diminuarea arieratelor din economie, prin rambursarea de TVA sau plata datoriilor catre sectorul farmaceutic si sistemul sanitar in general”, a declarat Ionut Simion, presedintele grupului de lucru pentru fiscalitate din cadrul AmCham.
Reprezentantii institutiei mai arata ca masurile adoptate de autoritatile romane trebuie indreptate spre imbunatatirea colectarii si fiscalizarea economiei gri, in caz contrar reducerile si restructurarile anuntate putand fi interpretate doar ca fiind o solutie de sacrificiu.
"Aceste importante mecanisme de crestere a veniturilor la bugetul de stat trebuie corelate cu reducerea cheltuielilor publice si rationalizarea acestora. Altfel, reducerile si restructurarile anuntate pot fi interpretate doar ca fiind o solutie de sacrificiu, generand tulburari sociale nedorite. Intr-un context economic dificil, astfel de masuri au un impact negativ la nivel social, de aceea adoptarea acestora trebuie integrata intr-o strategie mai larga de reforma administrativa la nivel central si local, orientata spre rezultate pe termen lung", se arata intr-un comunicat al Camerei de Co