Reducerea cunatumului ajutoarelor acordate de stat va lovi dur familiile deja sărace. Cea mai grea lovitură o vor primi familiile numeroase şi mamele care îi cresc singure copiii.
Familia Hârşan locuieşte cu chirie într-un apartament de la marginea oraşului. Întotdeauna au dus-o greu, însă au învăţat să se mulţumească cu puţinul pe care l-au avut. Maria şi Adrian au împreună patru copii, cu vârste între 5 şi 14 ani, şi zâmbetul lor le-a dat puterea să treacă peste toate greutăţile. Acum, însă, au ajuns să se gândească cu groază că nu vor mai avea cu ce îi crească.
Trăiesc cu 1.250 de lei pe lună
Maria este singura care aduce bani în casă. Lucrează la o fabrică de confecţii şi câştigă 550 de lei pe lună. Adrian a lucrat şi el, dar s-a pensionat de boală în urmă cu câţiva ani. Primeşte o pensie de 470 de lei. La câştigurile soţilor Hârşan se mai adaugă alocaţiile copiilor, în total 160 de lei, şi încă 70 de lei alocaţia complementară care se acordă familiilor cu mulţi copii. Practic, cei şase trăiesc din 1.250 de lei pe lună, astfel că fiecăruia îi revin lunar în jur de 200 de lei. „Banii ăştia ne ajung pentru facturile de curent, gaz, cablu, ratele la bancă şi chirie. Dacă ne taie din alocaţia complementară pentru copii, nu ştiu ce o sa ne facem! Trebuie să renunţăm la plata chiriei sau a utilităţilor, Iar dacă nu plătim, ne vor scoate proprietarii în stradă", spune plângând Adriana Hârşan.
Soţul ei este şi el îngrozit. „Dacă taie din alocatiile lor o sa avem mai putină mâncare să le dăm. Eu am pensie de boală 470 de lei. Dacă taie 15%, atunci 70 de lei merg la Guvern", spune bărbatul cu amărciune.
Copiii soţilor Hârşan sunt prea mici ca să înţeleagă problemele părinţilor. Ar vrea şi ei dulciuri şi jucării, dar singurul lucru pe care îl aud este că trebuie să aibă răbdare.
În luna aprilie, în judeţul Mureş au beneficiat de alocaţia