Lista organizatiilor neguvernamentale nemultumite de forma votata de Senat a legii ANI care ii solicita presedintelui Traian Basescu sa nu o promulge, ci sa o retrimita in Parlament, creste de la o zi la alta.
Dupa ce miercuri, la doar cateva ore de la adoptarea ei in Senat, IPP si SAR au reclamat faptul ca senatorii au "ciopartit" proiectul de lege propus de Ministerul Justitiei si si-au vazut de propriile interese, joi a venit randul Asociatiei Pro Democratia si al altor organizatii negumernamentale sa isi exprime ingrijorarea fata de noua forma legii, considerand-o "o abdicare de la principiile transparentei si responsabilitatii aferente statutului demnitarilor si functionarilor publici".
Legea ANI a trecut si de Senat, urmeaza promulgarea
"Atragem atentia asupra faptului ca limitarea accesului la informatii relevante din declaratiile de avere si de interese ale demnitarilor/functionarilor publici face imposibila indeplinirea, de catre presa si organizatiile neguvernamentale, a rolului de caine de paza al democratiei. In conditiile implementarii acestei legi, jurnalistul se va afla in imposibilitatea de a informa corect si complet publicul cu privire la eventualele abuzuri ale functionarilor/demnitarilor", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Romaniei de Conventia Organizatiilor de Media.
"In consecinta, va cerem sa nu promulgati legea adoptata ieri de Senatul Romaniei. Prin aceasta nu va cerem decat sa actionati in spiritul Pactului pentru garantarea libertatii de exprimare si cresterea responsabilitatii presei, pe care l-ati semnat in campania electorala prezidentiala din 2009.
Consideram intolerabil faptul ca, in conditiile crizei financiare, in timp ce se iau decizii pentru scaderea veniturilor unor categorii de cetateni, demnitarii voteaza legi care creeaza premisele cresterii pr