După protestele pensionarilor la poarta Palatului Cotroceni, Traian Băsescu a organizat o conferinţă de presă în care a încercat să dea noi explicaţii pentru necesitatea tăierii pensiilor şi a salariilor bugetarilor, însă a ţinut să sublinieze că, "în cazul în care aceste măsuri eşuează, cel care răspunde va fi Guvernul".
Totuşi, întrebat dacă Guvernul ar trebui să-şi prezinte demisia ca urmare a nemulţumirilor sociale, preşedintele a răspuns "nu". Băsescu a fost întrebat dacă se consideră şi el responsabil pentru crearea statului clientelar în România.
Preşedintele a spus că, cel mai probabil, măsurile anunţate vor fi adoptate de Guvern prin angajarea răspunderii, din cauza timpului limitat pe care-l mai are la dispoziţie până la şedinţa Boardului FMI de la 28 iunie. Preşedintele a explicat că România are "urgenţa nevoii de a încasa tranşa din iunie", amintind că şedinţa de Board a Fondului va avea loc la 28 iunie. "Emiterea unui act normativ care ar fi invalidat de CCR practic înseamnă neîndeplinirea obligaţiilor, indiferent ce scrie Guvernul în Legea de asumare sau în OUG. Sigur, nu poate fi vorba de OUG când e vorba despre salarii şi pensii, trebuie mers prin lege.
Şi probabil soluţia pe care o va adopta Guvernul datorită timpului va fi asumarea răspunderii, nu cred că ar exista timpul dezbaterii în Parlament ca să prindem Boardul din iunie", a spus Traian Băsescu.
Întrebat care ar fi planul B în situaţia în care actul normativ emis de Guvern ar fi declarat neconstituţional şi România nu ar îndeplini termenul, Băsescu a indicat un împrumut de bani de pe piaţă, "dar mult mai scumpi şi pe termene mult mai scurte". Băsescu i-a acuzat şi pe "pensionarii violenţi" care i-au strigat la poartă "Jos Băsescu!", spunând că au fost manipulaţi de partide.
"Nu cred că cineva estimează sau analizează că nu am evaluat reacţia