Patriarhia Română consideră că locaşurile de cult aflate în prezent în construcţie trebuie finalizate, în ciuda crizei economico-financiare care afectează România şi spune că pentru depăşirea acestui impas e necesară sporirea credinţei şi construirea de noi biserici.
„Considerăm înşelătoare opinia conform căreia trebuie făcute economii, inclusiv prin sistarea lucrărilor la locaşurile de cult aflate în construcţie, deoarece prin edificarea unui locaş de cult se întăreşte solidaritatea şi cooperarea dintre credincioşi, inclusiv întărirea vieţii spirituale, care permite oamenilor să depăşească orice fel de criză, fără să se «autodemoleze», ajungând la deznădejde sau la dezumanizare“, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române de ieri.
Patriarhia mai spune că criza financiar-economică actuală este rezultatul unei profunde crize spirituale şi morale care poate fi depăşită „prin sporirea credinţei, a rugăciunii şi cooperării pentru a finaliza un locaş de cult care adună oameni în iubirea şi lumina Preasfintei Treimi, învăţându-i să se respecte şi să se ajute reciproc“.
„În legătură cu unele opinii exprimate în presă şi în anumite medii, prin care, în contextul actual al crizei financiar-economice din România, nu ar mai fi necesară continuarea lucrărilor de execuţie a locaşurilor de cult aflate în construcţie, Patriarhia Română apreciază că toate locaşurile de cult aflate în diferite stadii de construcţie, ca şi cele care urmează să fie construite, trebuie finalizate, chiar dacă România se confruntă cu o severă criză economico-financiară, iar ritmul construcţiei va fi mai lent“, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.
Potrivit reprezentanţilor Patriarhiei, dacă lucrările deja începute vor fi întrerupte există riscul deteriorării rapide a construcţiei şi a materialelor de construcţii deja achiziţionate. Reprezentanţii Bisericii adaugă că, pe lângă