Istoria a facut deja inconjurul lumii: In cartierele exclusiviste din nordul Atenei, putin peste 300 de oameni au declarat ca poseda o resedinta dotata cu piscina. Cam putin, a apreciat fiscul care, cu ajutorul imaginilor preluate prin satelit, a descoperit aproape 17.000 de piscine. S-a gasit si solutia: prelate de culoarea ierbii sau a betonului cu care sunt acoperite piscinele, relateaza Le Monde, care noteaza ca schimbarea mentalitatilor se anunta dificila intr-o tara in care fraudele si mita sunt o practica generalizata.
Economia gri este apreciata la cel putin 35 % din PIB. Drept urmare, statul pierde prin neplata impozitelor, anual, intre 18 si 20 de miliarde de euro, potrivit filialei grecesti a Transparency International.
Premierul socialist George Papandreou si-a implorat recent concentatenii "sa schimbe totul in aceasta tara: economie, stat, obiceiuri, mentalitati, comportamente". Iar guvernul a reamintit ca doar 5.000 de contribuabili, dintr-o populatie totala de 11 milioane, spun ca au venituri mai mari de 100.000 de euro pe an.
"Evaziunea fiscala a jucat un rol cheie in aceasta criza. Este suficient sa te uiti la toate aceste masini frumoase de pe strazi ca sa-ti dai seama de aceasta problema", spune Costas Bakuris, presedintele Transparency International Grecia. In parcarea imobilului din centrul Atenei, care gazduieste sediul ONG-ului, se afla o flotila de berline germane de un rosu aprins.
Medicii, in atentia fiscului
In fata acestei probleme endemice, guvernul a ales arma facturilor. Pentru ca grecii sa beneficieze de scutirea de la impozitare pentru 12.000 de euro din veniturile anuale, vor trebui sa dovedeasca faptul ca au cheltuit cel putin 30% din sumele declarate.
Obiectivul este convingerea locuitorilor sa ceara facturi, limitand astfel comertul la negru. Dupa acest lucru, Atena