Căpşunele sunt poate cele mai dorite fructe. Miros a primăvară bine coaptă, sunt dulci şi dau culoare deserturilor preferate. Aşa se face că o dată cu apariţia primelor pete de culoare în pieţe sau magazine, cu toţii ne lăsăm ademeniţi şi gustăm fructele pârguite, roşii ca focul.ALEGEŢI CU... NASUL!
Căpşuna ideală trebuie aleasă cu nasul, spun cunoscătorii, astfel încât parfumul să fie suficient de puternic ca să te convingă. De asemenea, este important să le alegeţi pe cele foarte bine coapte (căpşunele nu se strică imediat după ce au fost culese, aşa că este bine să le luaţi pe cele care au strâns în miezul lor toată dulceaţa soarelui) şi nevătămate în nici un chip.
Contrar părerilor că trebuie alese fructele mai mari, chiar şi nişte căpşune mai mici pot fi delicioase dacă sunt bine coapte şi miros ademenitor. Ele nu trebuie spălate decât cu puţin timp înainte de a le folosi şi numai utilizând o strecurătoare, astfel încât să nu se creadă fructe... subacvatice. Dacă au fost păstrate în frigider, este bine să fie scoase cu o oră înainte de a fi adăugate în deserturi. Bineînţeles că se pot folosi şi fructe congelate, deşi în acest caz gurmanzii nu se mai pot bucura de toate darurile lor.
Dacă aţi avut norocul să găsiţi căpşune ideale la preţuri mici, puteţi să pregătiţi câteva pacheţele pentru măruntele plăceri dulci ale iernii. O variantă simplă presupune tăierea căpşunelor după dorinţă (pot fi lăsate însă şi întregi), apoi acoperirea lor cu un strat de zahăr. Se rostogolesc bine căpşunele, astfel încât să fie acoperite în întregime, şi se pun în pungi de plastic. Se pot ţine în congelator luni bune.
Pentru o altă metodă se face un sirop din o parte zahăr şi o parte şi un sfert apă. Când s-a închegat, se toarnă rece peste vasul cu căpşuni, cât să le acopere în întregime, apoi se lasă în congelator. Nu are cum să vă pară r