Îmi vine să râd când citesc în presa spaniolă că tăierea salariilor cu 5% care se întâmplă la ei în sectorul public, fără a afecta pensiile, este una dintre cele mai drastice din Europa. E adevărat, însă, că măsurile luate de greci, “în situaţia cărora încă nu ne aflăm” – conform preşedintelui Băsescu, sunt de-a dreptul rizibile: tăierea celui de -al treisprezecelea şi al paisprezecelea salariu pentru cei cu venituri de peste 3.000 de euro pe lună. În rest, se renunţă la prime şi sporuri, în mod progresiv, iar în privinţa pensiilor, vor fi afectaţi cei care vor ieşi de acum înainte la pensie, deoarece venitul se va calcula altfel şi va scădea. În rest, în administraţie, salariile îngheaţă. Vai, săracii greci!
Irlanda, alt caz disperat al crizei, a decis să taie cheltuielile publice cu patru miliarde. Salariile la stat au fost micşorate cu 5% în doi ani, ca şi ajutoarele sociale. Pensiile au rămas neatinse. Salariile guvernanţilor au scăzut cu 25%. Doar ale lor.
În cel mai grav lovită de criză ţară europeană, Letonia, unde economia a scăzut cu 19% în doar un trimestru, anul trecut, tăierile de salarii sunt de 28%, în medie, în sectorul public, conform BBC.. Deşi guvernul a vrut să taie şi pensiile, cu un procent cuprins între 10 şi 70, în funcţie de cuantum, Curtea Constituţională a decis că măsura este ilegală. După ce timp de ani de zile, ca şi la noi, salariile au tot fost crescute într-o veselie iresponsabilă, chiar şi cu 30% pe an. Letonia a ieşit însă din criză în primul trimestru al lui 2010. Doar în Lituania tăierile de venituri se apropie de cele din România: salariile la stat au scăzut, în medie cu 25% (între 20 şi 30%, în funcţie de sector), iar pensiile au scăzut cu până la 15% (până la!), în funcţie de cuantum. Este adevărat că lituanienii au crescut şi taxele.
Apropo, Portugalia a decis acum să crească taxele pentru a reduce deficitul