In primele trei luni ale anului ponderea pe care gazul de import o avea in consumul national a ajuns la cote neobisnuit de mari, desi cererea de gaze naturale este inca la un nivel redus.
Explicatia consta in faptul ca o mare parte a gazului produs intern se duce spre marii consumatori, in special cei din industria chimica care cel putin pana in octombrie sunt alimentati cu gazele produse de Romgaz, una dintre cele mai valoroase companii de stat.
Astfel, pentru acoperirea necesarului de consum pentru celelalte categorii de consumatori, cum ar fi populatia, importurile de gaze rusesti au crescut. In acest context, factura pentru gazele din import, care sunt undeva la 300 de dolari pe mia de metri cubi, de doua ori mai scumpe fata de cele din productia interna, va fi cel mai probabil suportata de populatie si de micii consumatori.
Cine este cuplat la robinetul Romgaz
Grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, cel mai mare consumator de gaze din Romania, isi cumpara cantitatile necesare exclusiv de la Romgaz.
Alaturi de Interagro, mai sunt inca doi mari consumatori activi in industria chimica alimentati la randul lor tot numai de compania de stat, in timp ce celalalt mare producator local de gaze naturale, Petrom, controlat de austriecii de la OMV, are in portofoliu alti clienti. Surse din piata spun ca tocmai dificultatile care sunt intampinate cand vine vorba de plata facturilor de catre consumatorii din industria chimica fac ca in portofoliul de clienti ai Petrom sa nu se gaseasca firme de profil.
"Romgaz are incheiate contracte de vanzare-cumparare de gaze naturale cu urmatorii clienti din industria chimica: Interagro, Azomures, GHCL Upsom. Din totalul gazelor comercializate in anul 2009, livrarile catre acesti clienti au reprezentat aproximativ 30%", spun reprezentantii Romgaz.
Niculae vrea doa