Săptămâna aceasta, trei ţări din zona euro, confruntate cu mari probleme bugetare au anunţat planuri de austeritate. După Grecia, care a deschis seria, au urmat Spania şi Portugalia. Franţa a anunţat şi ea măsuri de rigoare bugetară, dar Opoziţia acuză Guvernul că maschează prin acest termen tot o politică de austeritate. O analiză de Matei Vişniec.
Săptămâna aceasta, trei ţări din zona euro, confruntate cu mari probleme bugetare au anunţat planuri de austeritate. După Grecia, care a deschis seria, au urmat Spania şi Portugalia. Franţa a anunţat şi ea măsuri de rigoare bugetară, dar Opoziţia acuză Guvernul că maschează prin acest termen tot o politică de austeritate. O analiză de Matei Vişniec (audio).
"Austeritate", "rigoare", "disciplină bugetară", iată temeni cu care ne vom mai întâlni în viitor, pentru că previziunile economice pe ansamblul zonei euro nu sunt foarte bune. Experţii spun că în următoarele 18 luni nu trebuie să ne aşteptăm la miracole, cu excepţia efortului asumat de europeni, pentru a ieşi din spirala deficitelor bugetare.
Toate măsurile anunţate în cele trei capitale, Atena, Madrid şi Lisabona sunt dureroase pentru cetăţeni. Guvernul portughez şi-a detaliat măsurile, pentru a readuce finanţele publice pe linia de plutire : va fi mărit TVA-ul, vor fi reduse salariile, vor fi mărite impozitele, vor fi puse la contribuţie întreprinderile care depăşesc un anumit nivel de beneficii.
"Aceste măsuri", spunea premierul portughez José Socrates "sunt fundamentale pentru apărarea economiei noastre, pentru asigurarea finanţării ei, pentru întărirea credibilităţii noastre pe pieţele internaţionale, pentru apărarea Europei şi a zonei euro".
Un discurs similar a putut fi auzit şi la Atena şi la Madrid. Mai rămâne de văzut dacă populaţia din aceste ţări va accepta să strângă cureaua în numele Europei şi pentru "calmarea" pieţelor mon