Măsurile de austeritate ale Guvernului reprezintă nota de plată pentru pomenile electorale, dar şi pentru neputinţa Executivului. Partidele şi preşedintele Traian Băsescu au participat la „veselia“ majorărilor de salarii şi pensii, pe fondul alegerilor din 2007-2008.
ÎI DOARE ÎN COT DE CRIZĂ:
Fost ofiţer de securitate, secretarul municipiului Braşov are 9.250,5 lei salariu lunar
Topul salariilor barosane ale funcţionarilor din primării care sfidează recesiunea
Inventarul măsurilor adoptate de Guvern sau de Parlament şi promulgate de Traian Băsescu demonstrează că toate partidele au fost la fel de iresponsabile în materie de majorări de salarii, pensii şi indemnizaţii.
Mai citeşte şi:
Stimulente nesimţite în 2009 pentru angajaţii din ministerul Muncii şi cel de Finanţe
Pe fondul alegerilor parlamentare din 2008 (perioadă în care deja criza economică se făcuse simţită) parlamentarii şi Traian Băsescu au promovat una dintre cele mai „populiste" măsuri pe care azi le denunţă: creşterea cu 50% a salariilor dascălilor.
Efectele pomenilor electorale date la vremea respectivă sunt agravate de incapacitatea cabinetelor Boc de a promova un program anticriză. Cu atât mai mult cu cât 2009 a fost anul alegerilor prezidenţiale.
PDL şi PSD cereau creşterea pensiilor
Peste 5,5 milioane de pensionari s-au bucurat de creşterea pensiilor de la 1 noiembrie 2007. Deşi programată iniţial pentru ianuarie 2008, majorarea a fost devansată la presiunea PSD-ului condus de Mircea Geoană şi a PDL. Cele două partide ameninţau Executivul cu moţiuni simple sau de cenzură.
În 2007 a fost dublarea pensiilor agricultorilor, de la începutul lunii septembrie. De altfel, Legea 250 din 2007 a stabilit ca valoarea punctului de pensie să ajungă la 37,5% din salariul mediu de la 1 ianuarie 2008 şi la 45% de la 1 ia