Dacă nu vom trece la moneda europeană peste 5 ani, va trebui să ne aşteptăm la rate mai mari la bancă. În schimb, dacă reuşim aderarea, alte riscuri pândesc populaţia României. Sursa: REUTERS
Leul va rămâne şi după 2015 moneda României, cred oamenii de afaceri din ţară, după ce Comisia Europeană a publicat raportul de convergenţă. În aceste condiţii, întârzierea aderării la Euroland se traduce la români prin rate mai mari, mai puţine locuri de muncă, în principiu costuri ridicate.
„O bună parte dintre oameni vor avea probleme financiare, dar şi băncile, dacă ne referim la creditare. Cu toate acestea, dacă ducem grija oamenilor şi nu a economiei naţionale, ar trebui să implementăm legea falimentului personal”, ne-a declarat Matei Păun, managing partner la BAC Investment Bank.
Deşi este de acord că mulţi vor avea de suferit de pe urma unei astfel de măsuri, consideră că trebuie create premisele unei relansări economice. Acesta spune că ratarea ţintei pentru aderare are şi puncte bune, dar şi rele. Per total, va trebui să ne aşteptăm la costuri de finanţare mai ridicate, fapt care se va vedea în credite, dar şi un acces pe pieţele internaţionale limitat. Mai mult, nici investitorii nu vor mai părea atât de interesaţi de România.
„Ca un prim avantaj, am putea profita de o devalorizare mai competitivă a monedei, dar şi de disciplina impusă de Frankfurt, dacă noi nu ne putem gestiona singuri”, mai spune specialistul în investiţii.
Tot ca un avantaj va putea fi văzut şi faptul că nu vor creşte cheltuielile pentru produse aşa cum s-a întâmplat în Grecia când aceasta a aderat la Zona Euro. Echivalarea nu s-a produs în totalitate, aşa că peste noapte unele produse au ajuns să fie de două- trei ori mai scumpe, în timp ce salariile au rămas la fel.
Va trebui să dăm 5 lei pentru un euro
În viziunea