Timisoara nu duce lipsa de proiecte depuse pentru obtinerea de fonduri europene, valoarea acestora depasind in cazul anumitor programe sumele alocate de la Uniunea Europeana pana in 2013, insa principalul impediment in atragerea banilor este lipsa cofinantarii pentru proiectele deja aprobate.
Aceasta este concluzia conferintei "Cum sa iei bani de la UE? Invata de la firmele care au primit finantare europeana" organizata ieri de ZF la Timisoara in colaborare cu Banca Transilvania, CEC Bank, EximBank si casa de avocatura Bostina&Asociatii. Intalnirea face parte dintr-o serie de conferinte despre fondurile UE. Primele conferinte au fost la Bucuresti si Cluj, iar urmatoarea va fi la Iasi, pe 26 mai.
Unul dintre motivele pentru care beneficiarii nu obtin credite este acela ca in momentul in care au depus proiectul nu au trecut si pe la banca. "Criteriile bancii sunt diferite de cele ale autoritatilor care aproba proiectele. De aceea, solicitantul de fonduri europene trebuie sa construiasca din start cu firma de consultanta si cu banca un proiect care sa fie aprobat si cofinantat", a spus Leonard Cornoiu, directorul departamentului Programe Europene din cadrul Bancii Transilvania (BT).
El sustine ca finantarea si consultanta trebuie sa plece din momentul ideii de proiect. BT a lansat in acest sens o platforma dedicata fondurilor europene. "Europa iti da, dar nu iti baga si in traista. Beneficiarii proiectelor europene nu au o viata prea usoara. De aceea, am incercat sa simplificam accesul acestora la banii europeni. Suntem pe drumul cel bun. De la lansarea platformei de solutii pentru beneficiarii proiectelor europene, BT finanteaza un proiect la 2-3 zile, in aceasta perioada avand in lucru proiecte de aproape 200 mil. lei", afirma Cornoiu.
Cu problema cofinantarii proiectelor nu se confrunta numai firmele, ci si autoritatile locale, in spec