* un asemenea amendament a fost adoptat de Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor
Copiii ar putea învăţa de mici ce înseamnă şedinţele, cât de "importante" sunt şi cât de plictisitoare, ca urmare a unui amendament la proiectul Legii Educaţiei Naţionale, adoptat în urmă cu câteva zile de membrii Comisiei de Învăţământ a Camerei Deputaţilor. Acesta prevede ca elevii de la nivelul tuturor ciclurilor şcolare să aibă dreptul de a participa la Consiliile de Administraţie ale şcolilor în calitate de observatori. El a fost propus de secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, care a promis acest lucru tinerilor în aprilie, la Deva, când a participat la Adunarea Generală a Consiliului Naţional al Elevilor. În calitate de observatori, elevii vor avea un statut similar reprezentanţilor sindicali, având dreptul de a contrasemna procesele verbale ale şedinţelor Consiliilor de Administraţie, deşi legea civilă românească precizează că un copil are capacitate limitată de exerciţiu între 14 şi 18 ani, iar înainte de 14 ani se consideră că nu are discernământ.
Cu toate acestea, în urma votului de vineri, 7 mai 2010, elevii vor avea acest statut la nivelul tuturor ciclurilor şcolare, adică de la cei mai mici de la învăţământul primar, până la cei mai mari, de liceu. Dacă pentru liceeni acest amendament poate fi considerat binevenit, pentru copiii de gimnaziu sau de la învăţământul primar acest drept se va transforma într-o formalitate şi va da o lecţie nedorită despre democraţie elevilor.
"Eu sunt deschis faţă de părerea elevilor, dar cred că majoritatea chestiunilor propuse în Consiliul de Administraţie nu aş putea să le discut cu cei mici pe înţeles, ca să semneze în cunoştinţă de cauză, Acordul lor va fi în mod sigur unul formal. Ei se vor lăuda că au participat la şedinţă, dar practic îşi vor pierde timpul", consideră prof. Dorin Chiru, d