Economia romaneasca nu va fi pregatita sa adere la zona euro pana in 2015, dar orizontul de adoptare a euro nu trebuie modificat, pentru ca Romania a reusit sa faca schimbari doar in contextul unor obiective mari, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.
El a insistat insa ca acest obiectiv trebuie sa ramana nemodificat, aratand ca in Romania lucrurile au functionat doar atunci cand au fost stabilite mari tinte, iar setarea obiectivului de aderare la zona euro poate fi un stimulent important pentru ca lucrurile sa se schimbe Pe de alta parte, el spune ca Guvernul trebuia sa ia masuri de reducere a cheltuielilor si limitare a deficitului bugetar inca de la 1 ianuarie 2009, iar lipsa acestor actiuni a fortat Executivul sa decida acum taierea cu 25% a salariilor."A trecut un an si cinci luni in care nu s-a facut nimic."
Cat priveste aparatul bugetar, oficialul BNR il considera supradimensionat cu aproximativ 500.000 de oameni, nu doar 100.000 - 200.000 de angajati cum se vorbeste in prezent. Croitoru sustine ca, in ciuda unor estimari potrivit carora in sectorul bugetar ar fi angajati 100.000-200.000 de oameni a caror productivitate a muncii este foarte redusa, situatia reala se refera la 500.000 de oameni care "nu au ce sa faca in sectorul bugetar".
Stolojan acuza BNR si Finantele ca nu explica intelegerea cu FMI
La o dezbatere organizata la ASE, el a intrat intr-un schimb de replici cu Theodor Stolojan, europarlamentar PDL si prim-vicepresedinte al partidului de guvernamant, care i-a acuzat pe guvernatorul BNR si pe ministrul finantelor ca nu au prezentat opiniei publice masurile discutate cu FMI.
"Banuiesc ca guvernatorul BNR si ministrul de finante sunt usurati ca nu au iesit ei sa prezinte situatia si l-au lasat pe presedinte sa vorbeasca de deficit. Punctul meu de vedere e ca era treaba lor sa iasa si sa arate situa