Guvernul României ar putea retrage banii daţi până la acest moment pentru construirea lăcaşurilor de cult, motivul invocat fiind actuala criză financiară.
După ce executivul a anunţat reduceri drastice ale salariilor bugetarilor, se pare că măsura reţinerii de fonduri va afecta şi lucrările la lăcaşurile de cult. Decizia care ar putea fi luată oficial de reprezentanţii Guvernului ar putea să-i lovească şi pe cei care, la ultima tranşă a sumelor alocate pentru astfel de lucrări de investiţii, s-au bucurat cel mai mult. De pe lista acestora fac parte şi mai multe unităţi de cult din judeţul Constanţa.
Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au susţinut, la auzul unor asemenea veşti, că sistarea lucrărilor poate conduce la deteriorarea construcţiilor aflate în curs de execuţie, precum şi a materialelor achiziţionate.
Cotidianul nostru a prezentat, la începutul acestei luni, sumele alocate pentru fiecare unitate administrativ-teritorială în parte unde ar trebui să se construiască biserici.
Potrivit datelor publicate pe 3 mai în Monitorul Oficial al României, partea I, numărul 289 bis, pentru judeţul Constanţa, un număr de 21 de unităţi de cult ortodoxe au primit finanţare din partea statului în valoare de 1.670.000 de lei. Cei mai mulţi bani au fost alocaţi pentru biserica Sfântul Dimitrie din Nuntaşi - 250.000 de lei, Biserica Înălţarea Domnului, Ghindăreşti - 120.000 de lei, precum şi pentru bisericile din Poiana, Valu lui Traian, Sfinţii Trei Ierarhi şi Sfântul Nicolae Vechi, Parohia Adormirea Maicii Domnului I din Constanţa şi Sfântul Dumitru - Rariştea care vor primi câte 100.000 de lei. Mai puţini bani au primit unităţile de cult ortodox din Poiana şi Nisipari - 60.000 de lei, biserica Sfântul Atanasie, Bugeac - 70.000 de lei, Mănăstirile Adormirea Maicii Domnului şi Sfinţii Ierarhi Nicolae şi Bretanion, 23 August, Parohia Sf. Ierarh Nico