Preţul metalului preţios a atins un nou maxim istoric, de 1.248,5 dolari pe uncie
Analiştii afirmă că, ţinând cont de incertitudinea cu care aveam de-a face, aurul reprezintă un refugiu
Rogers: Tot ce putem face este să investim bani în active reale, întrucât s-au reînceput tipăririle masive de bani
Criza datoriilor din Europa a determinat investitorii să se orienteze către aur, preţul metalului preţios atingând un nou record, iar cererea a ajuns la cel mai ridicat nivel înregistrat de la falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008.
Astfel, preţul aurului a atins marţi seara (21.00, ora României) un nou record, de 1248,5 dolari pe uncie.
De asemenea, planul de susţinere a statelor din zona euro, în valoare de 750 miliarde euro, aprobat de Uniunea Europeană, în colaborare cu Fondul Monetar Internaţional şi volatilitatea pieţelor valutare, au crescut temerile investitorilor privind posibilitatea avansului inflaţiei. Cea mai mare cerere pentru aur a venit din Germania, potrivit CNBC.
Aurul, refugiul împotriva unei posibile inflaţii
"Aurul este un fel de poliţă de asigurare a investitorilor împotriva inflaţiei", a declarat Bart Melek, din cadrul BMO Capital Markets. În plus, Stephen Perry, preşedintele The 48 Group Club, este de părere că preţul aurului va continua să crească din cauza incertitudinilor privind economia mondială. "Situaţia economică mondială s-a schimbat drastic în ultimii trei ani. Ţinând cont de incertitudinea cu care aveam de-a face, aurul reprezintă un refugiu pentru investitori", a declarat acesta.
Conform New York Times, nervozitatea investitorilor s-a intensificat în ultimele luni, iar aurul, fiind considerat o investiţie sigură, mai ales în cazul creşterii inflaţiei, va continua să crească din cauza incertitudinii din piaţă.
"Aurul este foarte scump, dar investitorii din