Ministrul francez al Apărării, Hervé Morin îşi începe vineri, 14 mai, o vizită de trei zile în Liban. Printre altele, el va trece în revistă contingentul francez din cadrul forţelor Naţiunilor Unite, desfăşurate în sudul Libanului. Franţa dispune de o mie cinci sute de militari în Liban.
Ministrul francez al Apărării, Hervé Morin îşi începe vineri, 14 mai, o vizită de trei zile în Liban. Printre altele, el va trece în revistă contingentul francez din cadrul forţelor Naţiunilor Unite, desfăşurate în sudul Libanului.
Franţa dispune de o mie cinci sute de militari în Liban, acesta fiind al doilea contingent ca mărime, după cel furnizat de Italia. În total, forţele Naţiunilor Unite din Liban dispun de 13 mii de oameni, provenind din mai multe ţări, cu misiunea de a supraveghea frontiera cu Israelul.
Această forţă de interpunere a fost creată în 1978 şi şi-a văzut efectivele mărite după războiul din 2006 dintre Israel şi miliţiile mişcării şiite libaneze Hezbollah.
Vizita lui Hervé Morin intervine într-un moment în care occidentalii încearcă să consolideze stabilitatea politică şi pacea în această ţară. Cu atât mai mult cu cât, recent, au circulat rumori privind eventualitatea unui nou atac israelian împotriva mişcării Hezbollah din Liban.
Potrivit responsabililor israelieni, miliţiile Hezbollah ar deţine în jur de 40 de mii de rachete furnizate de Siria, dintre care unele capabile să atingă marile oraşe din Israel.
Libanul are un rol important de jucat, în contextul eforturilor de relansare a negocierilor de pace din regiune. Occidentalii ar vrea ca Libanul să devină pentru regiune şi un model de democraţie, precum şi de coabitare între comunităţi.
Echilibrul este însă fragil în această ţară mică, unde trăiesc 250 de mii de refugiaţi palestinieni. În acest moment, Libanul se află în plină perioadă de alegeri municipale, coaliţia pr