Programul de 750 de miliarde de dolari al Uniunii Europe a calmat furtuna datoriilor guvernamentale, pentru moment. Insa o alta problema isi face aparitia, pe masura ce tarile din zona euro incearca sa-si rezolve problemele fiscale: cresterea ratei inflatiei.
Economistii de la unele dintre cele mai importante banci, printre care Credit Suisse si Morgan Stanley, sunt ingrijorati de efectele negative ale majorarii inflatiei, mai ales ca principalele banci centrale - Banca Centrala Europeana si Banca Angliei - nu iau masuri impotriva acestui lucru.
Din aceasta cauza, euro s-a depreciat fata de dolar la cel mai scazut nivel din ultimele 14 luni, ajungand la o cotatie de 1,2570 dolari/unitate. Insa, pe langa faptul ca submineaza increderea in monede, o crestere subita a inflatiei ar eroda valoarea investitiilor care au o rata de dobanda fixa, ceea ce ar determina investitorii sa ceara garantii mai mari din partea guvernelor, intr-un moment in care datoriile din Europa au nevoie de refinantare, iar grijile privind intrarea in incapacitate de plata au crescut.
Cresterea economica in Marea Britanie si in zona euro ramane slaba, ceea ce inseamna ca autoritatile nu se ingrijoreaza prea mult din cauza pericolului de crestere a preturilor de consum. In plus, inflatia mai mare ar putea fi binevenita, deoarece ar putea face mai usor de platit datoriile.
Decizia Bancii Centrale Europene de a sprijini piatele financiare prin achizitia datoriilor guvernamentale a unor tari mai cu economii mai slabe, la doar cateva zile dupa ce reprezentantii institutiei declarasera ca aceasta optiune nici nu a fost discutata, a uimit observatorii, obisnuiti cu masurile anti-inflatie ale bancii, relateaza The Wall Street Journal.
In timp ce bancile centrale din SUA si Marea Britanie au tiparit bani si au cumparat obligatiuni pentru a-si sprij