Costel Ceocea, presedintele Societatii de Investitii Financiare (SIF) Moldova, actionar cu o participatie de 6% din capitalul BCR, regreta acum ca in 2009 a acceptat alaturi de celelalte patru SIF-uri ca listarea la bursa a bancii sa fie amanata cu cel putin doi ani, dupa ce recent a votat impotriva majorarii capitalului BCR prin incorporarea profitului pe 2009.
La finele lunii aprilie, AGA celei mai mari banci din sistem a aprobat majorarea capitalului social cu 237 mil. lei (circa 57 mil. euro) pana la 1,03 mld. lei (248 mil. euro) prin incorporarea aproape in totalitate a profitului net obtinut in 2009.
SIF Moldova (SIF 2) si SIF Muntenia (SIF4), care detin impreuna cate 6% din capitalul social al institutiei de credit, au votat impotriva acestei propuneri a managementului, preferand distribuirea de dividende asa cum a fost stabilit initial in contractul de privatizare al BCR. Celelalte SIF-uri - Banat, Oltenia si Transilvania - au fost insa de acord cu incorporarea profitului. Este prima fractura care apare intre cele cinci SIF-uri in aspecte legate de administrarea BCR, de la privatizarea bancii in 2006, cand grupul austriac Erste Bank a preluat peste 60% din banca. Anul 2010 este si primul an in care SIF-urile nu mai incaseaza dividende de la BCR.
"Cand ne-am opus incorporarii profitului am luat in calcul interesele actionarilor SIF Moldova si detaliile tehnice ale politicii contabile care stabileste ca incorporarea profitului nu se reflecta in venituri - situatie valabila si pentru SIF Muntenia si SIF Transilvania", a explicat Ceocea.
Petre Szel, presedintele SAI Muntenia Invest-societatea care administreaza SIF Muntenia, a motivat votul de respingere prin faptul ca ar fi preferat distribuirea de dividente (la nivelul de 40% din profitul net cum a fost stabilit in contractul de privatizare), argumentand ca daca era necesara o majorare