Oamenii de afaceri, care considera extrem de tardiv planul de masuri anuntat de autoritati, spun ca nu pot sa inteleaga de ce Guvernul nu renunta la risipa din achizitiile publice si sunt de parere ca orice tergiversare a implementarii masurilor convenite cu FMI nu va face decat sa creeze premisele pentru cresterea fiscalitatii in toamna.
"Ar fi fost mult mai bine sa se faca mai devreme (reducerea salariilor bugetarilor - n.red.), insa istoria nu se scrie cu daca. Marele semn de intrebare ramane implementarea", este de parere Doru Lionachescu, partener principal al casei de investitii Capital Partners.
El sustine ca in lipsa implementarii masurilor convenite cu FMI, un nivel al cheltuielilor bugetare la nivelul actual nu va duce decat la o crestere a taxelor din toamna. "Daca ratam implementarea, spulberam si ultima bruma de credibilitate pe care o mai avem. Noi trebuie sa restabilim credibilitatea. Nu avem cum sa iesim singuri din aceasta recesiune", a adaugat Lionachescu, care considera ca este de "neinteles de ce nu se actioneaza pe partea reducerilor in administratia publica, adica in directia achizitiilor publice".
Mediul de afaceri a criticat dur in ultima perioada lispa unei strategii pe termen lung a Guvernului, in conditiile in care predictiile economice se inrautatesc treptat. In luna aprilie anul acesta, FMI a revizuit prognoza de crestere economica din acest an la 0,8% fata de estimarea anterioara de 1,3%, iar in prezent nici macar scenariul unei cresteri zero nu pare sa mai stea in picioare.
O reducere diferentiata a pensiilor
"Si demnitarii ar trebui sa se gandeasca la masuri coerente, nu doar la idei populiste de a-si dona salariul pe cateva luni. Cred insa ca trebuie facuta o diferentiere in ceea ce priveste diminuarea salariilor si a pensiilor intre persoanele care au un venit de sub 1.000 de lei si cele care cast