In ciuda unor investitii in domeniul media, cum ar fi televiziunile Publika TV si Jurnal TV, strainii inca nu sunt atrasi de Republica Moldova.
Birocratia, monopolurile si coruptia la scara larga ii impiedica pe investitorii straini sa faca plasamente peste Prut, la acestea adaugandu-se teama ca Partidul Comunist ar putea sa recastige puterea in acest an.
Cele doua televiziuni rivale au transformat presa moldoveana, pana acum strict controlata de stat, in mare parte si datorita faptul ca tara este condusa, din luna septembrie, de o coalitie de patru partide pro-occidentale, numita Alianta pentru Integrare Europeana.
De exemplu, cand premierul Vlad Filat (foto) a aparut la Publika TV, luna trecuta, un telespectator l-a intrebat cat costa costumul pe care il purta si cine a platit pentru el, un lucru de neinchipuit in trecut.
Angajandu-se sa faca reforme, noul guvern al Republicii Moldova a castigat increderea - si banii - institutiilor internationale. Astfel, in luna martie, Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si mai multe tari au promis acordarea unor imprumuturi nerambursabile de 2 miliarde de euro.
Intre timp, autoritatile fac pasi mari in liberalizarea aranjamentelor privind vizele, aducand tara mult mai aproape de scopul sau de a intra, intr-o zi, in Uniunea Europeana.
"Republica Moldova a primit un mesaj foarte clar din Bruxelles: sunteti pe calea cea buna si vrem sa va sprijinim", a spus Melanie Marlett, country manager al Bancii Mondiale pentru Republica Moldova, citata de Financial Times.
Situatia nu este roz pe plan local
In timp ce Guvernul moldovean este laudat, la nivel international, pentru reformele structurale si eforturile de a stabiliza finantele publice, cu ajutorul unui acord cu FMI, in valoare de 574 de milioane de dolari, pe