Unul din şase români face abuz de alcool şi unul din trei este fumător, arată statisticile. În plus, aria de dependenţe s-a extins mult în ultimii 15 ani: de la dependenţa de zahăr şi de calculator până la cea de droguri. Iar consecinţele se răsfrâng nu doar asupra sănătăţii, ci şi asupra relaţiilor personale şi profesionale.
De ce apar dependenţele
Dependenţa este o boală. Iar acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de adicţia de substanţe. Ea apare în primul rând la nivel psihic, nevoia de o substanţă sau de un obicei venind din creier, dar şi la nivel fizic, simptomele manifestându-se atunci când organismul s-a obişnuit cu o substanţă, iar administrarea acesteia a fost brusc întreruptă.
Aceasta este ceea ce o persoană dependentă exprimă ca fiind poftă. Ea poate apărea nu numai în cazul dependenţei de substanţe halucinogene, de medicamente, de alcool sau de tutun, ci şi în cazul celei de zahăr sau de alimente de tip fast-food. De asemenea, activităţi precum privitul la televizor, timpul petrecut la calculator, munca şi chiar sexul pot da şi ele dependenţă.
Cauzele sunt asociate
Adicţia este o boală cronică favorizată de asocierea mai multor factori:
Predispoziţia genetică
Specialiştii spun că unele tipuri de dependenţe, cum este alcoolismul, se moştenesc genetic. Astfel, persoanele care provin din familii cu istoric de alcoolism sunt mai predispuse să aibă la rândul lor o astfel de problemă comparativ cu cele care nu au avut rude alcoolice.
De asemenea, indivizii ai căror părinţi s-au confruntat cu o dependenţă pot dezvolta orice alt tip de adicţie. Astfel, dacă are un părinte alcoolic, un copil poate avea la maturitate o problemă cu dependenţa de mâncare sau de muncă. Iar acest lucru se întâmplă chiar şi în cazul în care copilul nu a fost crescut de părintele dep